Proč jsme nevyhynuli na virové infekce?
| 10. 4. 2014 | Vesmír 93, 218, 2014/4
Lidský rod po tisíciletí žije v úzkém kontaktu až v symbióze se zástupci různých živočišných druhů a je od těchto organismů vystavován nejrůznějším infekčním činitelům, včetně virů. Důsledky toho se začínají stávat předmětem komplexních mezioborových studií.
Jaké způsoby obrany proti virovým infekcím známe? Jako první téměř každého napadne získaná imunita, kterou se organismus účinně brání proti infekci. Ale i tato obrana někdy selhává, a to v závislosti na tom, jak je virus proměnlivý, nebo proto, že virus napadne kritickou součást imunitní odpovědi, třeba lymfocyty. Katastrofální scénář představuje kombinaci obou faktorů, což je případ aidsu, kdy je virus extrémně proměnlivý a zároveň devastuje imunitu.
Nyní vidíte 7 % článku. Co dál:
Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném →
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Virologie
RUBRIKA: Hlavní články
O autorovi
Jan Svoboda
Prof. RNDr. Jan Svoboda, DrSc., (*1934) vystudoval PřF UK. V Ústavu molekulární genetiky AV ČR, v. v. i., se zabývá buněčnou a virovou genetikou, zejména kancerogenezí a nádorovými viry. Objevil virogeny retrovirů, jejichž vznik vyložil integrací do buněčného genomu. Je členem Evropské organizace molekulární biologie (EMBO), Americké i Evropské nádorové asociace, zakládajícím členem Učené společnosti ČR a dalších. Dosud pracuje v laboratoři.
Doporučujeme
Divocí kopytníci pečují o krajinu
Josef Matyáš | 6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa
Pavel Krtouš | 6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe
Tomáš Knedlík | 6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...