Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Epigenetické procesy u eukaryotních buněk

 |  13. 3. 2014
 |  Vesmír 93, 172, 2014/3

Již od druhé poloviny 20. století se ukazuje, že vývoj organismu nespoléhá pouze na primární úroveň genetické informace uložené v DNA molekule, ale že v eukaryotních buňkách1) existuje významné množství paralelního zpracovávání informace v podobě DNA metylace, histonových modifikací či různých typů RNA molekul.

Studiem těchto jevů se zabývá epigenetika a předpona epi- znamená, že předmětem jejího zájmu nejsou samotné geny a jejich mutace, ale spíše to, co je nad nimi.

Nositelka dědičnosti, deoxyribonukleová kyselina (DNA), je tvořena cukrem deoxyribózou, fosfátovými skupinami a na ně navázanými nukleovými bázemi: adeninem (A), guaninem (G), cytosinem (C) a thyminem (T). Pokud si představíme DNA ne jako dvoušroubovici, jak je notoricky známá z ilustrací, ale jako lineární zápis těchto písmen genetické abecedy v různém pořadí, pak je to právě toto specifické pořadí nukleotidů, které určuje výslednou podobu proteinů (zjednodušeně řečeno – v procesu sbalování proteinu do tělesné 3D struktury hraje velkou roli i vnitřní prostředí samotné buňky).

Záměny jednotlivých bází v pořadí genetického zápisu nazýváme mutacemi; ty jsou náhodného charakteru a mohou významně měnit funkci proteinů. Ještě než je pomocí pravidel genetického kódu vytvořen řetězec aminokyselin, tj. primární struktura proteinu, je DNA přepisována (transkribována) do RNA (ribonukleové kyseliny), jež je k DNA komplementární. RNA molekula tedy slouží jako prostředník k tvorbě proteinů, je jako poslíček vyslána z jádra buňky (odtud také mRNA jako messenger) a přeložena do proteinové podoby až v cytoplazmě.

Nyní vidíte 8 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Molekulární biologie

O autorovi

Jana Švorcová

Jana Švorcová, Ph.D., (*1982) vystudovala Filosofickou a Přírodovědeckou fakultu na Karlově Univerzitě v Praze, kde se na katedře Filosofie a dějin přírodních věd věnuje teoretické biologii, epigenetice a filozofii biologie.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...