Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Jak se švábi naučili vyhýbat jedovatým návnadám

 |  13. 2. 2014
 |  Vesmír 93, 113, 2014/2

V polovině osmdesátých let minulého století představila řada výrobců nové návnady pro hubení švábů (Blattella germanica), které obsahovaly pomalu působící insekticid (směs fipronilu a abamectinu). Fungovaly tak, že švábi nasycení návnadou se vraceli do hnízda, kde po několika hodinách hynuli. Jejich mrtvá těla prosycená jedem posloužila dalším švábům jako potrava, takže po čase vyhynulo celé hnízdo. Jedovaté návnady slavily velký úspěch, ale někdy kolem roku 1993 přestávaly na šváby účinkovat.

Výzkum amerických entomologů ukázal, že důvodem klesající účinnosti návnad nebyla rezistence na insekticid, ale narůstající averze na glukózu, která byla součástí těchto návnad. Zapracoval Darwinův přirozený výběr, proces, který vybírá ze skupiny jedinců ty, které z nějakého důvodu zvýhodňuje. V tomto případě zvýhodňoval ty, kteří v návnadě poznali glukózu a pochopili, že taková návnada je pro ně nebezpečná. Švábi se velmi dobře učí a naučili se i vyhýbat návnadám s jedem. Vědci se domnívají, že pokud vymění glukózu za jiný cukr, fruktózu, návnady zase začnou fungovat. Je otázka, jak dlouho to bude trvat, než Blattella germanica znovu zvítězí nad Homo sapiens. (Ayako Wada-Katsumata et al.: Science 340, 972–975, 2013; DOI: 10.1126/science.1234854)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Etologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...