Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Větrné elektrárny se supravodiči

16. 1. 2014
 |  Vesmír 93, 50, 2014/1

Větrné turbíny, alternativní zdroje elektrického proudu, se možná brzy dočkají zásadní inovace. Na první pohled budou vypadat stejně, ale nahrazením měděného drátu v jejich generátoru za supravodivý vodič se zvýší jejich výkon ze současných 2 až 3 MW až na 10 MW. Výzkumný projekt na řešení tohoto problému, nazvaný Suprapower a financovaný Evropskou unií, odstartoval v prosinci 2012.

Holger Neumann z Technologického institutu v Karlsruhe v Německu a další členové konsorcia Suprapower sázejí na nové „vysokoteplotní“ supravodiče vyrobené z magnesiumdiboridu (MgB2). Ten může pracovat při teplotě 20 kelvinů, je lehký a snadno se dá tvarovat do formy drátů. Oproti starším typům niob-titanových supravodičů, které potřebují chladit na 4 kelviny, budou náklady na úpravu a provoz mnohem nižší. I když rozdíl v teplotách na první pohled nevypadá tak velký, chlazení supravodiče z MgB2 vyžaduje jen jednu sedminu energie oproti Nb-Ti supravodičům. Dosud neověřeným technickým problémem je chlazení supravodivých cívek, které se současně otáčejí. Je navrhováno, aby rotor generátoru byl umístěn v kryostatu chlazeném plynným heliem. (Smart Materials and Structures, doi.org/ j62)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyzika
RUBRIKA: Aktuality

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...