Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Proč si pořizovat opancéřovanou páteř?

 |  16. 1. 2014
 |  Vesmír 93, 51, 2014/1

O podivnosti rejskovce pancéřového byla ve Vesmíru řeč nedávno (86, 683, 2007/11) a aktuálně se o něj znovu zvýšil zájem, neboť v Demokratické republice Kongo byl objeven další druh (r. Thorův, Scutisorex thori). Ten je zajímavý z několika hledisek, mimo jiné proto, že jeho vymezení stojí na jediném exempláři. Od rejskovce pancéřového (S. somereni) se liší třeba kratší srstí, nižším počtem žeber, méně drsným povrchem lebky a méně vyvinutým „opanceřením“. Oba druhy jsou izolované cca 4 miliony let (min. 1,8 mil. let, max. 8,9 mil. let), ale asi nejzajímavějším aspektem celé studie je pokus o vysvětlení funkce pancíře. Dílčí indicie zřejmě hovoří pro možnost, že páteř pancéřnatých rejskovců může fungovat jako kladka k rozvírání úžlabí listů (palem) či různých štěrbin nebo substrátu, kde se koncentruje kořist rejskovců (např. larvy hmyzu, maloštětinatci – „žížaly“). Snad se časem podaří rejskovce chytit přímo při činu. (Biology Letters 9, 20130486, 2013)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zoologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jan Robovský

RNDr. Jan Robovský, Ph.D., (*1980) se na Přírodovědecké falkultě JU věnuje evoluci savců a jejich ochraně. Od roku 2011 je externím vědeckým pracovníkem Zoo Liberec.
Robovský Jan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...