Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Neddylace, „klíč k porozumění řízené degradace proteinů”

 |  16. 1. 2014
 |  Vesmír 93, 10, 2014/1

Životní projevy buněk probíhají díky řadě signálních drah, které přenášejí informace mezi jednotlivými buněčnými subsystémy. Regulace těchto signálních procesů na různých úrovních umožňuje buňkám reagovat na změny v prostředí včasnou úpravou fyziologických dějů. Rozhodující význam v regulacích buněčných signálních drah mají posttranslační modifikace zúčastněných proteinů, jako je například neddylace, která nepřímo ovlivňuje i ostatní signální dráhy. Při neddylaci je k substrátovým bílkovinám kovalentně vázán 81 aminokyselin dlouhý protein Nedd8 (9,1 kDa), který mění jejich trojrozměrnou strukturu a tím i biochemické vlastnosti, např. jejich enzymatickou aktivitu. Gen kódující protein Nedd8 vykazuje u všech eukaryontních organismů vysoce konzervovanou strukturu a jeho lidská forma je více než z 60 % sekvenčně identická s ubikvitinem.

Nyní vidíte 21 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Molekulární biologie
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Jindřich Sedláček

Mgr. Jindřich Sedláček (*1985) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UP v Olomouci. Pracuje v Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, zároveň je doktorským studentem katedry genetiky a mikrobiologie PřF UK. Ve volném čase se věnuje ptáčkaření.
Sedláček Jindřich

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...