Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Na co mají chuť komáři?

aneb Komáři a jejich potravní preference
 |  16. 1. 2014
 |  Vesmír 93, 30, 2014/1

Komáři jsou spolu s řadou dalších krevsajících členovců neodbytnými trapiči a většina lidí s nimi má své osobní zkušenosti. Kromě celkem zanedbatelné ztráty krve a úporného svědění, za něž spíš než komár může naše nepřiměřená imunitní reakce, jsou komáři odpovědní především za přenos původců řady nemocí. Z těch nebezpečných je to v tropických a subtropických oblastech např. malárie, žlutá zimnice a horečka dengue, u nás pak nepříliš nebezpečná valtická horečka, se kterou se nejčastěji setkáme na jižní Moravě.

Nyní vidíte 17 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Parazitologie
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Jan Votýpka

Doc. RNDr. Jan Votýpka, Ph.D., (*1972) je parazitologem na katedře parazitologie PřF UK v Praze a působí rovněž v Parazitologickém ústavu Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích. Biodiverzitu parazitů studuje na řadě míst v Evropě, Africe, Asii i Jižní Americe. Působil také v několika ohniscích viscerální a kutánní leishmaniózy. Je kurátorem putovní výstavy Paraziti – surrealistický svět tvarů.
Votýpka Jan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...