Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Ledové krystalky v mracích typu cirrus mají kovová kondenzační jádra

 |  16. 1. 2014
 |  Vesmír 93, 53, 2014/1

Výzkumný tým pracovníků Massachusettské techniky (MIT) v čele s Danielem Cziczo zjistil, že ledové krystaly v mracích typu cirrus se většinou tvoří kondenzací jednak na částicích jemného minerálního prachu pocházejícího ze zdrojů, jako jsou pouště, jednak na drobných částečkách kovů včetně olova, zinku, cínu, mědi a stříbra. Výzkumníci nalezli jen velmi málo ledových krystalků formujících se kolem částeček síranů a sazí, které tvoří většinu kondenzačních jader v nižších polohách atmosféry. Přestože ve výškách, kde se rodí cirry, tvoří minerály jen malou část aerosolů v atmosféře, existuje dostatek těchto zvláštních částic, na nichž dochází ke kondenzaci vodních par a k tvorbě ledových krystalků. (Science Express, DOI: 10.1126/science.1234145)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Atmosféra
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...