Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Jak Tygři prohráli

aneb Co víme a nevíme o fungování finančních trhů
 |  16. 1. 2014
 |  Vesmír 93, 44, 2014/1

Lze předpovídat ceny aktiv? Je možné přechytračit finanční trhy? Tyto otázky si kladli ekonomové (a obchodníci!) po mnoho desetiletí. V šedesátých letech minulého století si s nimi lámal hlavu i student ekonomie na Chicagské univerzitě Eugene Fama. Mladý Fama prostudoval tehdejší dostupnou literaturu zabývající se těmito problémy a na základě vlastních neúspěšných pokusů o předpovědi cen a později i seriózních empirických testů se přiklonil k názoru, že ceny akcií predikovatelné nejsou.1 Fama tvrdil, že investor nemůže překonat trh vytvořením magické formule, která by mu sdělovala, jak má investovat, aby vydělal.

Nyní vidíte 9 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekonomie
RUBRIKA: Nobelovy ceny

O autorovi

Marek Hudík

Doc. Ing. Marek Hudík, Ph.D., (*1980) vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze a doktorát v oboru ekonomie získal v roce 2011 tamtéž. Mezi lety 2016 a 2019 působil na Xi‘an Jiaotong-Liverpool University v Číně. V současnosti pracuje na Fakultě podniko‑hospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze a v Centru pro teoretická studia. Zabývá se teorií rozhodování, teorií her a institucionální ekonomií.
Hudík Marek

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...