Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Conservation Evidence, nástroj pro účinnou ochranu přírody

Fórum ochrany přírody (Vesmír 93, 34, 2014/1)
 |  16. 1. 2014
 |  Vesmír 93, 33, 2014/1

Přírodu chráníme proto, že ji potřebujeme. A také proto, že ji prostě máme rádi. Důvody jsou tedy mnohdy nevědecké, ovšem postupy, jak přírodu chránit, by měly vycházet z vědeckých poznatků. Jak to ale zajistit, když většina ochranářů nejsou přímo vědci?

Tento problém se rozhodl řešit známý britský výzkumník William Sutherland se svými kolegy. Založili iniciativu nazvanou Conservation Evidence, jejímž posláním je umožnit všem jednoduchý a rychlý přístup k vědeckým poznatkům použitelným v ochraně přírody.

Hlavní výstupy iniciativy jsou tři: 1. on-line databáze ochranářských zásahů a jejich výsledků; 2. časopis, který publikuje odborné články dokumentující ochranářské zásahy a testující jejich účinnost; 3. tzv. synopse.

Synopse jsou knihy (dosud vyšly 3), které pro určitý taxon nebo ochranářské téma shrnují přehledně informace z časopisu i on- line databáze Conservation Evidence, jakož i výsledky systematických přehledů odborné literatury. Zde se více zaměříme na synopsi o ptácích (Williams D. R., Pople R. G., Showler D. A., Dicks L. V., Child M. F., zu Ermgassen E. K. H. J. a Sutherland W. J. (2012) Bird conservation: Global evidence for the effects of interventions. Exeter, Pelagic Publishing).

Nyní vidíte 15 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie a životní prostředí

O autorovi

Petr Voříšek

Petr Voříšek, Dr., (1967) vystudoval zoologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Pracuje v  České společnosti ornitologické, zabývá se monitoringem ptáků (koordinuje monitoring běžných druhů ptáků v Evropě).

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...