Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Ohnivec rakouský

 |  7. 2. 2013
 |  Vesmír 92, 62, 2013/2

Ohnivec rakouský (Sarcoscypha austriaca je nejedlá saprofytická houba z čeledi ohnivcovité (Sarcoscyphaceae) řádu kustřebkotvaré (Pezizales). Je sice nejedlý, ale velmi fotogenický.

Jeho mističkovité plodnice karmínově červené barvy zaujmou každého, kdo se s nimi setká. O to víc, že setkat se s ním můžeme jen na konci zimy či na začátku jara, často ještě se zbytky sněhu v jeho okolí. Není proto divu, že fotografie ohnivce najdeme na poštovních známkách mnoha zemí, že jeho obrázky již zdálky lákají návštěvníky fotografických výstav hub a že jeho plodnice často nosí neznalí houbaři do houbařských poraden s tím, že našli něco zcela unikátního, co stojí za pozornost. Vzácnost této houby pramení především z faktu, že v době jejího růstu chodí do lesa jen málo lidí.

Nyní vidíte 31 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mykologie
RUBRIKA: Glosy

O autorech

Jiří Patočka

Václav Burle

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...