Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Kdy začal pračlověk používat koření?

 |  5. 12. 2013
 |  Vesmír 92, 661, 2013/12

Používání koření při kuchyňské úpravě jídel je určitě věc velmi stará, ale kdy přesně lidé začali jídlo kořenit, je záhadou. Odborník na tuto problematiku, Oliver Craig z univerzity v Yorku ve Velké Británii říká: „Koření roste ve volné přírodě jako součást flóry. Pokud jsou zjištěny botanické zbytky koření na místě nálezu, je obtížné rozhodnout, zda byly skutečně použity v potravinách.“ Takže i když byla v Izraeli nalezena semena koriandru stará 23 tisíc let, nemůžeme si být jisti, že byla použita k aromatizaci potravin.

Rozborem zbytků potravin v hrncích starých 6 tisíc let (z nalezišť v Dánsku a Německu) bylo nyní prokázáno, že v nich bylo vařeno maso a ryby spolu se semeny česnáčku lékařského (Alliaria petiolata). Tato rostlina má výraznou pikantní chuť, ale minimální výživnou hodnotu. Je proto pravděpodobné, že byla do jídla přidána ke zlepšení chuti, nikoliv zvýšení výživné hodnoty. To by svědčilo o tom, že koření k ochucování potravin bylo používáno mnohem dříve, než dokládají záznamy o jeho dovozu do Evropy.

PLoS One, DOI: 10.1371/journal.pone.0070583

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Archeologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...