Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Ocenění Učenou společností ČR

 |  7. 6. 2012
 |  Vesmír 91, 318, 2012/6

Učená společnost ČR udělila Medaili Učené společnosti České republiky za zásluhy o rozvoj vědy:

RNDr. Jiřímu Grygarovi, CSc., za jeho přínos české i mezinárodní astronomii a obecně vědě a jejímu šíření.

Prof. PhDr. Martinu Hilskému, CSc., za jeho aktivity vědecké, překladatelské a učitelské.

Učená společnost ČR udělila cenu Učené společnosti v kategorii vědecký pracovník:

Prof. Dr. Petru Čornejovi, DrSc., za mimořádný badatelský přínos českému dějepisectví, jehož výsledky kvalifikovaně otvírá i širší veřejnosti.

RNDr. Jaroslavu Stejskalovi, CSc., za vynikající výsledky v oblasti výzkumu vodivých polymerů.

Učená společnost ČR udělila cenu Učené společnosti v kategorii mladý vědecký pracovník:

Mgr. Otakaru Frankovi, Ph.D., za fundamentální studium mechanické deformace grafénu.

RNDr. Janu Veselému, Ph.D., za rozvoj nových chemických transformací pomocí organokatalýzy.

Učená společnost ČR udělila cenu pro pedagogy: RNDr. Janě Dobrorukové a Mgr. Miroslavu Stulákovi

Učená společnost ČR udělila cenu kolektivu vysokoškolských pracovníků a studentů: RNDr. Petru Holzhauserovi, Ph.D., RNDr. Michalu Kolářovi, doc. RNDr. Janu Kotkovi, Ph.D., RNDr. Tomáši Kuchařovi, Ph.D., Bc. Luďkovi Mikovi, Mgr. Petru Cíglerovi, Ph.D., doc. RNDr. Petru Slavíčkovi, Ph.D.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost

O autorovi

Jiřina Jelínková

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...