Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Bakteriální gen pomáhá broučímu škůdci kávových plantáží

 |  7. 6. 2012
 |  Vesmír 91, 319, 2012/6

Brouk známý v anglicky mluvících zemích jako coffee berry borer a v Latinské Americe jako broca del café je obávaný škůdce kávovníkových plantáží. Jde o nosatce Hypothenemus hampei, který vyvrtává díry do kávových zrn, a tím je znehodnocuje. Je hlavním zdrojem problémů v mnoha oblastech, kde se káva pěstuje. Tento původně africký brouk se rozšířil do celého světa, přičemž důvod jeho rychlého šíření zřejmě souvisí s tím, že je schopen trávit polysacharid galaktomannan, přítomný v oplodí kávových bobulí. Galaktomannan je rozkládán enzymem mannanázou, který byl donedávna znám pouze u bakterií, na jednodušší cukry.

Týmu biologů pod vedením J. K. C. Roseho z Cornellovy univerzity v Ithace ve státě New York se podařilo v genomu brouka najít gen HhMAN1, který kóduje enzym mannanázu. Tento gen nebyl dosud nalezen u žádného jiného druhu hmyzu, ani u blízce příbuzného nosatce Hypothenemus obscurus. Je evidentně bakteriálního původu a pochází z bakterie, která žije v střevním systému nosatce. Jakým způsobem se gen z bakterie dostal do genomu brouka, není jasné. Jde o vzácný příklad přenosu genů bakterie do genomu živočicha se zřejmým benefitem pro živočicha. Díky tomuto genovému transferu mohl nosatec H. hampei najít dosud jinými brouky neužívaný zdroj potravy, a rozšířit se tak po celém světě. (Nature, doi: 10.1038/nature.2012.10116)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zemědělství
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...