Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Zelený čaj může maskovat doping testosteronu

 |  3. 5. 2012
 |  Vesmír 91, 257, 2012/5

Odhalit zneužití testosteronu v dopingu není jednoduché, protože tento steroidní hormon se přirozeně vyskytuje u mužů i u žen. Za nejspolehlivější test je považováno měření poměru glukuronátů testosteronu a jeho metabolitu epitestosteronu v moči. Glukuronidaci obou steroidů katalyzuje enzym UDP-glukuronyltransferáza (UGT2B17), který však vykazuje značný polymorfismus. U genotypu lidí s genem pro enzym UGT2B17 je proto pravděpodobnost falešně negativních nálezů testosteronu vyšší než u genotypu, kterému tento gen chybí. Testy na 145 atletech ukázaly, že 15 % mužů nemělo žádné kopie genu pro tvorbu enzymu, 52 % mělo jednu kopii a 33 % dvě kopie. Ti, kterým gen pro enzym UGT2B17 zcela chyběl, mohli si injekčně aplikovat až 360 miligramů testosteronu, aniž by to současný test prokázal.

Declan Naughton a jeho kolegové na Kingston University London nyní zjistili, že enzym UGT2B17 je inhibován katechiny přítomnými v zeleném čaji (Steroids, doi: 10.1016/j.steroids.2012.02.023). Ovlivnění enzymu bylo pozorováno již po vypití jediného šálku silného zeleného čaje. Objevila se tak možnost, že by sportovci mohli maskovat doping testosteronu pitím zeleného čaje. Katechiny jsou přítomny v zeleném a bílém čaji, nikoliv však v čaji černém.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Chemie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...