Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

K prezentaci Ústavu jaderného výzkumu Řež a. s.

Vesmír 91, 210, 2012/4
 |  3. 5. 2012
 |  Vesmír 91, 253, 2012/5

V padesátých letech minulého století jsem otevřel na Přírodovědecké fakultě UK jednu z prvních radioizotopových laboratoří a pořádal izotopové kurzy pro externí frekventanty. Mnoho kolegů, zejména ze zdravotnictví, dostalo na základě jejich absolvování svolení k nákupu radioaktivních izotopů. Habilitoval jsem se z biofyziky v oblasti radiobiologie.

Uvádím to jako úvod své poznámky k prezentaci ÚJV Řež. Ve výčtu hlavních oblastí činnosti Ústavu jaderného výzkumu Řež mi chybí jeden blok: Vztah k veřejnosti. Hysterie, která vypukla po Japonské havárii by měla být mementem, že k jaderné technologii, jako ke každé nové technologii, je v demokratické společnosti nezbytné získat podporu, nebo alespoň toleranci veřejnosti.

Je pravda, že hysterii okolo Fukušimy tlumil interaktivní web, kde občané mohli klást otázky. Ale to bylo ex post. Úsilí o získání veřejnosti musí přijít dříve, než se zavede příslušná technologie nebo novinka. Přenechat první tah oponentům a pak bránit, vyvracet hrozby a vysvětlovat, zkrátka nechat se vmanipulovat do obrany, je taktika, kterou ochotně zhodnotí každý fotbalový nebo hokejový fanoušek.

ÚJV může využít nejen vlastní činnosti: Co ví veřejnost o radiofarmakách, jak ocení přínos neutronové aktivační analýzy, co ví o tzv. gamapolích, pomocí nichž se studuje mutageneze? Navíc lze využít i výzkumu v sousedství – Mezinárodní organizace IAEA ve Vídni a v laboratořích v Seibersdorfu. Jistě by naše veřejnost ocenila mnohé jejich výsledky.

Pohled do historie různých technologií ukáže i ekonomům, že investice do vztahů k veřejnosti se mnohonásobně vrátí. Doba je taková. Dnes by František Křižík nemohl jen tak spustit obloukové lampy. Musel by na to mít řadu papírů a mluvilo by mu do toho mnoho organizací. A což teprve Edward Jenner, který 4. května 1796 udělal tři zářezy do kůže na ruce osmiletého James Phippse a zavedl do nich obsah vředu ženy trpící kravskými neštovicemi. Po šesti týdnech infikoval hocha pravými neštovicemi. Chlapec zůstal zdráv. Dnes by ho etické komise roztrhaly, ne-li dostaly do vězení a vakcinaci bychom neměli. Této době se musíme přizpůsobit.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Jaderná fyzika

O autorovi

Jaroslav Drobník

Emeritní prof. RNDr. Jaroslav Drobník, DrSc., (*1929) vystudoval mikrobiologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze, do roku 1971 pracoval na Přírodovědecké fakultě UK. V šedesátých letech byl u zrodu platinových cytostatik. V letech 1971–1990 pracoval v Ústavu makromolekulární chemie ČSAV. V r. 1991 byl jmenován profesorem biofyziky na PřF UK. Zabývá se biotechnologiemi. Je jedním ze zakládajících členů sdružení BIOTRIN (původně BIOTREND).

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...