Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

K čemu je dobrý laserový zmizík

 |  3. 5. 2012
 |  Vesmír 91, 255, 2012/5

Julian M. Allwood z Univerzity v Cambridgi a jeho doktorand David Leal-Ayala vyvinuli metodu, která umožňuje pomocí paprsku zeleného laseru odstranit z papíru tisk z laserových tiskáren. Tmavá barva zelené světlo dobře pohlcuje, ohřívá se a nakonec vypaří. Celulózová vlákna, která jsou hlavní složkou papíru, toto světlo prakticky nepohlcují. Díky tomu může být tisk efektivně odstraněn, aniž by docházelo k významnému poškození papíru. Takto recyklovaný papír může být znovu použit. Připomíná to metodu reskribace – odstraňování starého písma psaného na pergamenu vyškrabáváním. Tato metoda byla ve středověku velice používána, neboť pergamen byl vždy vzácný materiál. Vyškrábané a znovu popsané pergamenové listy, tzv. palimpsesty, jsou dnes zajímavými historickými dokumenty.

Využití laserového zmizíku k recyklaci tiskového papíru vypadá jednoduše, a pokud se ukáže, že je i ekonomické, má naději na praktické využití. Autoři vynálezu se domnívají, že laserová technologie pomůže šetřit lesy a energii a mohla by vést k významnému snížení emisí oxidu uhličitého. Nová technologie však může znamenat i vážné komplikace. Odstranění tisku z podepsaného potištěného papíru a jeho nahrazení úplně jiným textem nebude představovat z hlediska proveditelnosti žádný problém. Bude to však znamenat značný problém z hlediska práva, a tak je otázkou, komu a jaký užitek tato technologie přinese. (Technology Rev., March 13, 2012)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyzika
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...