Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Toosendanin – antibotulinový lék?

 |  6. 10. 2011
 |  Vesmír 90, 548, 2011/10

Botulismus je otrava způsobená botulotoxinem (klobásovým jedem). Botulismus postihuje nervový systém a způsobuje dočasnou obrnu různých částí těla, zástavu střevní peristaltiky, ochrnutí dýchacích svalů, dvojité vidění. Následky se objevují asi za 12–36 hodin po požití. Přirozený botulismus je vzácné, ale závažné paralytické onemocnění způsobené nervovým toxinem, botulotoxinem, který je produkován bakterií Clostridium botulinum. Botulotoxin je nejúčinnější známý jed, který blokuje nervové funkce a vede k respiračnímu a svalově-kosternímu ochrnutí. Botulotoxin blokuje uvolňování acetylcholinu z nervových zakončení a tak zastavuje jejich činnost.

Otrava může skončit smrtí zadušením a specifická antidotní terapie neexistuje. Aplikace antiséra je spojena s problémem stále častějšího používání botulotoxinu v kosmetice a kosmetické medicíně, takže čím dál větší část populace má v krvi protilátky proti tomuto toxinu. Prakticky jedinou možností terapie akutní intoxikace je řízené dýchání postiženého spojené s intenzivní lékařskou péčí. V případě hromadného výskytu otrav, a zejména v případě teroristického zneužití botulotoxinu, kdy by počty intoxikovaných mohly dosáhnout několika stovek obětí, by tento způsob péče o pacienty zkolaboval.

Potřeba nalezení účinného a jednoduše aplikovatelného léčivého přípravku je proto aktuální. Zdá se, že takovým prostředkem by mohl být přírodní triterpenoid z indomalajského tropického stromu Melia dubia Cav. alias Melia toosendan Sieb et Zucc, nazvaný toosendanin (obr. 1). Listy tohoto až 25 m vysokého stromu z čeledi Meliaceae jsou součástí tradiční čínské medicíny. Toosendanin je látka, kterou se rostlina brání před okusem predátory, zejména hmyzem, a působí tedy jako přírodní pesticid. Nedávno však bylo zjištěno, že toosendanin je agonistou napěťově řízených kalciových kanálů typu L a antagonizuje účinek botulotoxinu typu A. Na laboratorním modelu potkana intoxikovaného botulotoxinem byl prokázán terapeutický účinek toosendaninu. Přesný mechanismus účinku toosendaninu není znám, ale určitě hraje roli to, že toosendanin brání botulotoxinu vytvářet v membránách póry.

I když od experimentů na laboratorních zvířatech k praktické aplikaci na člověka vede dlouhá cesta, přece jen je tu jistá naděje na zlepšení terapie botulismu. V době zvýšeného nebezpečí bioterorismu je rozhodně nutné věnovat tomuto problému pozornost. V současné době se sleduje i cesta přípravy syntetických derivátů toosendaninu se zachovaným či dokonce zvýšeným antibotulinovým účinkem.

Literatura

Patočka J., Kuča K., Jun D.: Botulinum toxin: bioterror and biomedicinal agents. Def. Sci. J. 56, 189–197, 2006.

Shi Y. L., Li M. F.: Biological effects of toosendanin, a triterpenoid extracted from Chinese traditional medicine. Prog. Neurobiol. 82, 1–10, 2007.

Nakai Y, Tepp W. H., Dickerson T. J., Johnson E. A., Janda K. D.: Function-oriented synthesis applied to the anti-botulinum natural product toosendanin. Bioorg. Med. Chem. 17, 1152–1157, 2009.

Fischer A., Nakai Y., Eubanks L. M., Clancy C. M., Tepp W. H., Pellett S., Dickerson T. J., Johnson E. A., Janda K. D., Montal M.: Bimodal modulation of the botulinum neurotoxin protein-conducting channel. Proc. Natl. Acad. Sci. USA. 106, 1330–1335, 2009.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Toxikologie
RUBRIKA: Glosy

O autorech

Jiří Patočka

Kamil Kuča

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...