Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Samoskládací krabička

 |  6. 10. 2011
 |  Vesmír 90, 545, 2011/10

Stačí přidat teplou vodu a z ploché destičky je krabička – nebo květina, dětské autíčko či jakýkoli jiný předmět.

Nový materiál – hydrogel (Vesmír 90, 46, 2011/1) se zapuštěnými uhlíkovými nanotrubičkami – je při pokojové teplotě hydrofilní a molekuly vody jsou začleněny do jeho struktury. Jakmile však teplota překročí zhruba 33 °C, látka začne být hydrofobní a vodu ze své struktury vypudí. Vratná změna je způsobena mechanickým napětím, které je zužitkováno při změně tvaru. ten je velmi rychlý. Ve vodě teplé 48 °C trvá jen 35 sekund.

Takovýto „progamovatelný“ materiál měnící rychle svůj tvar může být využit nejrůznějším způsobem – např. v solárních zařízeních, při tkáňovém ingeníringu ap. (Nano. Letters, DOI: 10.1021/nl201503e)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyzika
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Pavel Hošek

Mgr. Pavel Hošek (*1968) vystudoval parazitologii a entomologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Spolupracuje na projektu expedice LEMURIA, který mimo jiné vyústil do mnoha cest na Madagaskar. Zajímá se o vše, co s Madagaskarem souvisí. Z malgaštiny a dalších jazyků přeložil tradiční merinskou poezii (Dotek prolétajícího motýla, 2003) a madagaskarské mýty, legendy a pohádky (Rohatý král, 2003). Napsal také Dějiny Madagaskaru (2011).
Hošek Pavel

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...