Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

První obrazovo-zvukový atlas ptactva

 |  6. 10. 2011
 |  Vesmír 90, 546, 2011/10

S Jaromírem Tomečkem jsme se kdysi na Pálavě shodli, že ptáci jsou maskovaní andělé. Andělé s mimikry, kteří si vzali hmotná těla, aby nás těšili zpěvy a vzdušnými tanci. Aby nám tím stále ukazovali svobodu mysli, ducha a radosti. I to je jeden z kořenů atlasu dokončovaného nyní ve sdružení Soliton.cz, které v minulém desetiletí ve spolupráci s několika sty autory připravilo k vydání text encyklopedické ediční řady Chráněná území ČR. Stejně jako jmenovaná edice je také atlas unikátním počinem ve střední Evropě. Publikace na CD bude jedním z výstupů projektu Výukové moduly pro rozvoj pedagogických schopností v environmentálním vzdělávání, výuce a osvětě – Ptáci a krajina jižní Moravy určeného především pedagogům základních a středních škol (více na www.soliton.cz). Využívá nahrávek shromážděných Petrem Sladkým, režisérem České televize, a vychází z textů doc. RNDr. Karla Hudce, DrSc., autora či spoluautora řady knižních atlasů. Projekt č. CZ.1.07/1.3.10/02.0012 je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Bude ukončen v listopadu 2011, již nyní se však připravují jeho domácí i mezinárodní pokračování.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ornitologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Miroslav Sedláček

 

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...