Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Jak velikost krystalu ovlivňuje deformaci

 |  10. 6. 2010
 |  Vesmír 89, 347, 2010/6

Krystal pod tlakem se může plasticky deformovat. Přitom dochází buď k posunu podél jedné či několika rovin krystalové mřížky, nebo k malému posunu všech rovin v mřížce. Znalost mechanických vlastností materiálů v oblasti nanometrů je potřebná např. pro konstrukci mikrokomponent akcelerometrů, senzorů tlaku, digitálních mikrofonů v mobilech apod. Zkoumání deformací krystalů titanu zjistilo překvapivou závislost na velikosti krystalu. Čím byly krystaly menší, tím lépe odolávaly tlaku. To platí až do velikosti 1 mikrometru. Pod tuto velikost se krystaly při zatížení deformovaly snáze – obdobně jako ty větší. (Nature 463, 335, 2010/7279)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyzika
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...