Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Jak chutná sodovka?

 |  11. 2. 2010
 |  Vesmír 89, 76, 2010/2

Člověk má pět základních chutí: slanou, sladkou, kyselou, hořkou a umami (chuť glutamátu známá zejména z čínské kuchyně). Jak ale chutná sodovka nebo jiné nápoje nasycené oxidem uhličitým (např. pivo nebo šampaňské)? Sodovka má jinou chuť – která se dá potlačit acetazolamidem, močopudným lékem používaným při prevenci horské nemoci, edému mozku a při léčbě glaukomu (zeleného zákalu). Když se to podrobněji prozkoumalo, přišlo se na to, že ta chuť sodovky i jiných sycených nápojů je zprostředkovávána receptory pro kyselé. Acetazolamid aktivaci receptorů pro kyselou chuť sodovkou (oxidem uhličitým) zabrání, a pak je sodovka bez chuti. Znemožní to tedy i požitek z pití piva. Přišli na to vysokoškolští horolezci, když preventivně acetazolamid užívali a chtěli pivem oslavit výstup na vrchol hory. (Science 326, 349, 443, 2009)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...