Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Může jedna buňka myslet?

 |  14. 1. 2010
 |  Vesmír 89, 7, 2010/1

Převažuje názor, že tak složité pochody, jako je vědomí, učení a paměť, jsou založeny u vyšších živočichů na interakci shluků nervových buněk (ganglií), mozku a jiných částí nervového systému. Buněčný biolog Dennis Bray po studiu jednobuněčných organismů – bičíkovce mrskavky (Stentor) a některých bakterií – ukazuje, že orientace v prostoru, schopnost vyhýbat se škodlivinám, a dokonce paměť (chování založené na předchozí zkušenosti) lze pozorovat i u jednobuněčných organismů. Svou knihu nazval „Wetware. A computer in every living cell“ (viz recenzi W. F. Marshalla, Science 325, 948, 2009). I když většina biologů soudí, že jednotlivá buňka (jednobuněčný organismus) myslet nemůže, na základě Brayovy knihy by mohli změnit názor. Zdá se, že buňky jsou inteligentní stvoření, kontinuál­ně vnímající prostředí, v němž žijí a pohybují se. Jejich „wetware“ jim umožňuje vhodně reagovat a poučit se z minulých chyb.

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...