Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Stromy obalené „pavučinou“

 |  10. 9. 2009
 |  Vesmír 88, 535, 2009/9

Nafotila jsem na Příbramsku stromy kompletně obalené jakousi pavučinou. Zajímalo by mě, co to je (viz přiložené snímky).

Mgr. Hanka Kočová, fong@email.cz

Vztyčnořitka lipová (Phalera bucephala) je noční motýl z čeledi hřbetozubcovitých. Její housenky se vyvíjejí na různých listnatých stromech, velmi často na mladých lípách, právě tak jako na uvedených fotografiích. Může jich být na jednom stromě tolik, že způsobí holožír (sežrání všech listů). Rostlina je pak obvykle schopna vyrašit znovu, ale je oslabená. Housenky jsou gregarické, tedy shlukují se přes den do skupin a společně se zapřádají do pytlíků z hedvábných vláken. Povlakem z hedvábí pokrývají i větve a kmeny, po nichž pak skrytě lezou. Potom housenky (velké až 8 cm) slezou ze stromu a rozlezou se po okolí, kde se v půdě zakuklí. Na sežraných stromech zbudou bílé povlaky a pytlíky s trochou trusu a starými svlečkami.

Oldřich Nedvěd, Přírodovědecká fakulta JČU

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Entomologie

O autorovi

Oldřich Nedvěd

Doc. RNDr. Oldřich Nedvěd, CSc., (*1965) vystudoval entomologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. Na Přírodovědecké fakultě JU vyučuje zoologii bezobratlých. V Entomologickém ústavu BC AV ČR, v. v. i. v Českých Budějovicích se zabývá ekofyziologií hmyzu.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...