Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Placebo a nocebo v denním životě

Ad Vesmír 88, 225, 2009/4
 |  11. 6. 2009
 |  Vesmír 88, 358, 2009/6

Příspěvek prof. Miloslava Kršiaka „Placebo“ s podtitulkem „Působí, ale jen někdy“ patří k těm světlým lékařským pohledům, které jsem zažil u prof. Z. Šmahela, že totiž „každej jsme ňákej“, jak říkal Jan Werich, a ne homogenní masa. Má ale i širší dosah. Vyslechl jsem referáty o analýzách biopotravin dokazující, že tvrzení o jejich větší chutnosti a podpoře zdraví patří do sféry reklamy a ne reality. Naproti tomu čteme a slyšíme mnohá svědectví, že biopotraviny doopravdy takovými přednostmi vynikají. Právě z pohledu placeba mohou mít obě strany pravdu. Ty pozitivní vlivy na některé citlivé konzumenty může mít už označení bio-, bez ohledu na chemické analýzy.

A naopak misionáři víry, že transgenní plodiny jsou frankensteinská potrava, mají tu moc, že někteří citlivější lidé mohou cítit onen zápach GMO ďábla, který je s nimi spojován. Tak například Lenka Jindrlová napsala v časopisu Glanc 25. června 2008, s. 60: U citlivějších lidí mohou jahody vyvolávat alergie. Důvody: Jedná se o GMO (geneticky modifikovanou potravinu), do jahod bývá v tomto případě vložen gen ryby. A jestli jste alergičtí na mořské potvory, problém je nasnadě.“ Nebo 19. února 2009 uvedl Tvar poznatek Anny Cermanové: Po každé geneticky modifikované plodině zůstává mdlá chuť. Nejsou to krásné důkazy o nocebu v našem běžném životě?

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína

O autorovi

Jaroslav Drobník

Emeritní prof. RNDr. Jaroslav Drobník, DrSc., (*1929) vystudoval mikrobiologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze, do roku 1971 pracoval na Přírodovědecké fakultě UK. V šedesátých letech byl u zrodu platinových cytostatik. V letech 1971–1990 pracoval v Ústavu makromolekulární chemie ČSAV. V r. 1991 byl jmenován profesorem biofyziky na PřF UK. Zabývá se biotechnologiemi. Je jedním ze zakládajících členů sdružení BIOTRIN (původně BIOTREND).

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...