Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Budeme z vody a CO2 vyrábět palivo?

 |  7. 5. 2009
 |  Vesmír 88, 290, 2009/5

Nanotechnologie nabízejí materiály nových vlastností a stále nová technická řešení. Takovou nanotechnologií je i využití nanotub (viz též Vesmír 87, 846, 2008/12) z oxidu titaničitého pro přímou konverzi oxidu uhličitého a vodních par na uhlovodíkové palivo za využití slunečního záření. Pracovníci Výzkumného ústavu materiálů na Pensylvánské státní univerzitě připravili nanotuby (průměr 135 nm, délka 40 µm) dopované dusíkem, které v přítomnosti katalytických množství platiny nebo mědi byly schopny z oxidu uhličitého a vody vyrábět směs plynných uhlovodíků, v nichž převládal metan. Fotobuňka o ploše 2 cm2, krytá křemenným okénkem a ozařovaná v univerzitním parku slunečním zářením o intenzitě 100 mW/cm2, produkovala 160 mikrolitrů plynného paliva podobného zemnímu plynu za hodinu, v přepočtu na 1 g nanotub. Je to dvacetkrát více, než bylo dosud publikováno, ale na nějaké praktické využití je to stále příliš málo. (Nano Lett. 9, 731–737, 2009/2; DOI: 10.1021/nl803258p)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Technické vědy
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...