Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Převratný vynález: Inzulinová žvýkačka

 |  13. 3. 2009
 |  Vesmír 88, 143, 2009/3

Pro diabetiky by pochopitelně bylo nejpříjemnější, kdyby mohli nezbytný inzulin užívat v podobě nějakých tabletek. Jenomže inzulin se v zažívací soustavě rozkládá a to málo, co z něj po účinku různých enzymů zbude, se ze střeva do krve nevstřebává. Všechny pokusy nahradit injekční aplikaci tohoto hormonu jinou cestou zatím selhaly. Inzulinový inhalátor, který se objevil ve Spojených státech v roce 2006, byl o rok později z trhu zase stažen.

Robert Doyle, docent chemie na Syrakuské univerzitě ve státě New York, přišel nedávno s převratným řešením. V organismu existuje řada proteinů, které fungují jako transportéry jiných látek přes membrány. Inzulin sice takový transportér nemá, ale má jej vitamin B12. Jejím protein haptocorrin, vyskytující se mimo jiné i ve slinách (Am. J. Med. Gen. 100, 145, 2001). Na tento protein se vitamin naváže a na něm spolehlivě putuje přes žaludek až do střeva, kde přes střevní sliznici přejde do krve. Kdyby se na vitamin B12 navázal inzulin, mohl by cestovat z úst až do sliznice tenkého střeva, kde by se vstřebal.

Laboratorní testy na potkanech prokázaly, že metoda funguje. Potkanům byl nově vyvinutý preparát podáván v podobě roztoku, ale pro použití u lidí by byla mnohem vhodnější žvýkačka. Žvýkáním se vytváří velké množství slin, které poskytují transportní protein, potřebný pro doručení inzulinu na místo určení. (US Patent PCT/US2008/002846)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...