Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Vůně čerstvě obdělané půdy

 |  12. 2. 2009
 |  Vesmír 88, 76, 2009/2

Každý zná tu zemitou vůni čerstvě obdělaného pole, ale její původ zůstával dosud záhadou. Výzkumný tým Brownovy univerzity vedený Davidem E. Canem zjistil, že za vůni jsou odpovědné látky produkované půdními bakteriemi, a identifikoval geny, které kódují jejich chemickou syntézu.

Vůně země pochází z kombinace dvou neškodných semiochemikálií, 1) geosminu a 2-methylisoborneolu (viz obrázek). Obě látky patří mezi terpeny a jsou výsledkem syntézy půdních bakterií rodu Streptomyces. Syntéza geosminu je kódována jediným genem, ale k tomu, aby se syntetizoval 2-methylisoborneol (atypický terpen s 11 uhlíky), jsou potřeba geny dva. Když David Cane a jeho kolega Chieh-Mieh Wang vložili tyto dva geny do Escherichia coli, začala tato bakterie páchnout jako blátivá louže.

2-methylisoborneol dává typickou blátivou vůni rybníkům a blátivým vodním nádržím a je odpovědný i za občasnou blátivou vůni a chuť vodovodní vody. Příčinou jsou zřejmě modrozelené řasy, které v takových vodách žijí. David Cane předpokládá, že tyto řasy mají ve své genové výbavě stejné dva geny, které řídí syntézu 2-methylisoborneolu. Metoda kontroly růstu řas založená na identifikaci obou genů by mohla ušetřit miliony dolarů vynakládaných každoročně na boj s tímto nepřítelem. (Journal of the American Chemical Society, DOI: 10.1021/ja80803639g)

Poznámky

1) Semiochemikálie – chemické organické substance používané živými organismy k předávání informací.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Chemie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...