Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Objev „virofága“

 |  12. 2. 2009
 |  Vesmír 88, 75, 2009/2

V roce 1915 izoloval mikrobiolog Frederick William Twort (1877–1950) virus, který požíral bakterie. Byl proto nazván bakteriofág. Od té doby bylo nalezeno velké množství takových virů, které jsou schopny rozkládat (lýzovat) napadené bakterie a mohly by sloužit jako účinná antibakteriální léčiva (viz Vesmír 85, 750, 2006/12). Praktické využití bakteriofágů v medicíně však nemělo dlouhé trvání (viz Vesmír 86, 520, 2007/8), brzy je zastínila léčba antibiotiky. Po více než 90 letech od objevu bakteriofága byl objeven další virus, který je schopen reprodukce na úkor jiných virů – virofág (požírač virů). Autoři objevu ho nazvali Sputnik.

Strukturou se Sputnik podobá satelitním virům, malým jednovláknovým RNA-virům, které mohou své životní projevy uskutečňovat pouze ve spolupráci s pomocnými viry. Takový je například původce hepatitidy D – může infikovat pouze buňky, které už jsou nakažené virem hepatitidy B. Jak Sputnik pracuje, tj. jakým způsobem infikuje jiný virus, není známo. Nevíme ani, zda existují i jiné „profágy“. V každém případě je objev dalšího nebuněčného organismu velmi závažný jak z obecně teoretického pohledu na to, co je a co není „život“, tak z důvodů čistě praktických. Virofágy by mohly být použity jako užitečná antivirová léčiva. (DOI: 10.1038/nature07218)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Virologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...