Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Dejte partnerovi šálek horkého čaje

 |  12. 2. 2009
 |  Vesmír 88, 76, 2009/2

V detektivkách Agathy Christie se často v krizových situacích nabízí šálek nebo konev horkého silného čaje pro posílení. Ostatně Angličané jsou pitím čaje proslulí. Ukazuje se, že to má psychologické kořeny. Doktoři L. E. Williams a J. A. Bargh v článku „Pocit fyzického tepla podněcuje interpersonální vřelost“ (Science 322, 606, 2008) shrnují literární údaje i výsledky vlastních pokusů na lidech, které ukazují, že šálek horkého nápoje navozuje vstřícnější a vřelejší vztahy mezi partnery nějakého jednání. Dokonce pocit tepla z těla matky je u kojence podnětem k lepšímu psychickému vývoji. Při skupinových psychologických studiích ti, kdo měli pocit tepla (například z elektrické podušky), byli spíše ochotni prospět svým partnerům. Když naopak dostali ledový nápoj, mysleli pak více na svůj prospěch než na prospěch svých partnerů. Tak tomu asi je, když se na obchodních jednáních servíruje whisky s ledem. Třeba to platí i v politice. Jsou dokonce známy ty části mozku, které psychologické projevy působení tepla zprostředkovávají (část mozku cingulum jako součást limbického systému spojenému s emocemi). Dejte příště svému partnerovi během jednání šálek horkého čaje a on k vám bude vstřícnější.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Sociologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...