Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Proč hořké je zdravé – i v nose

 |  5. 11. 2009
 |  Vesmír 88, 695, 2009/11

Obecně se soudí, že hořká chuť rostlin či jiných potravin varuje před jejich jedovatostí. Snad kromě myslivecké hořké. Obecně se též soudí, že je hořkost vnímána receptory v ústech, a tak je člověk díky chuti chráněn před jedovatou potravou. Nyní se ale ukazuje (Science 325, 1081–1082, 2009; 325, 1131–1134, 2009), že hořké látky dráždí také receptory v nose a v dalších částech dýchacích cest. Když se k nim dostanou, vyvolají kýchání, kašlání nebo smrkání. Tím – stejně jako receptory v ústech – brání jedovatému či dráždivému působení hořkých jedovatých látek. V dýchacích cestách tedy působí i pevné hořké částečky, nejen plynné látky. Receptory v dýchacích cestách po styku s hořkou látkou podráždí řasinkový epitel dýchacích cest, a díky tomu je hořká látka vyloučena spolu s nosním hlenem nebo při kašli.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...