Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Zajímavá molekula objevena v jedovaté holubince

 |  8. 10. 2009
 |  Vesmír 88, 606, 2009/10

Tým japonských výzkumníků objevil v holubince Russula subnigricans kyselinu cyklopropen-2-karboxylovou (viz obr.), která je zřejmě jednou z významných příčin, proč je tato houba jedovatá. Molekula této kyseliny je nestabilní. Vazebné úhly v trojčlenném uhlíkovém cyklu jsou velmi deformovány, což vnáší do molekuly nestabilitu, která je ještě umocněna přítomností dvojné vazby. Samotná kyselina se nedá uchovat ani v laboratoři, protože je vysoce reaktivní a rychle polymeruje na vysokomolekulární látky. Objev takové molekuly v přírodě je překvapující. Její přítomnost v holubince R. subnigricans (Nature Chemical Biology, 2009. DOI: 10.1038/nchembio.179) vysvětluje, proč je tato houba v Japonsku, Číně či na Tchaj-wanu častou příčinou nebezpečných otrav. Od roku 1950, odkdy existují publikované údaje, zemřelo na otravu zmíněnou holubinkou jen v Japonsku sedm lidí. Požití houby způsobuje rhabdomyolýzu, rychlý rozpad svalových vláken doprovázený uvolněním myoglobinu. Ten se vyplavuje do krve a může vyvolat akutní selhání ledvin.

Propenkarboxylová kyselina ale není jedinou jedovatou substancí nalezenou v této holubince. Již dříve v ní byly objeveny další nebezpečné látky, např. chlorované methoxyfenoly (russufeliny) s cytotoxickým účinkem (Chemical & Pharmaceutical Bulletin 41, 1726, 1993/10) nebo neurotoxické aminokyseliny (Chemical & Pharmaceutical Bulletin 35, 3482, 1987/8). Tyto substance se na jedovatosti houby rovněž podílejí. Nepříjemné je, že holubinka R. subnigricans téměř není k rozeznání od jedlé holubinky černající (R. nigricans).

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Toxikologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...