Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Vánoční hvězda je nakažená

 |  8. 10. 2009
 |  Vesmír 88, 609, 2009/10

Červená barva listenů pryšce nádherného (Euphorbia pulcherrima či též Poinsettia), známého pod lidovým názvem vánoční hvězda (viz Vesmír 87, 826, 2008/12), není přirozená, ale je způsobena bakteriální infekcí. Bakterie rodu Phytoplasma se kromě zbarvení této vánoční ozdoby podílejí i na infekci mnoha jiných rostlin. Číňané před 1000 lety touto infekcí vyráběli pivoňky se zelenými květy – opět pro sváteční příležitosti. Bakterie Phytoplasma napadají i jiné rostliny, a to vesměs se škodlivými účinky. Napadají například astry, jilmy, podzemnici olejnou a sóju. U některých deformují růst celých rostlin, a tak vyvolávají spletení výhonků, které se označuje jako „koště čarodějnic“, čarověník (viz Vesmír 87, 22, 2008/1). Mezi rostlinami se bakterie Phytoplasma přenášejí některými sajícími hmyzími škůdci, a tak se stávají předmětem výzkumu – nejen proto, aby zlepšovaly vzhled rostlin, ale také kvůli tomu, aby se zabránilo škodám. (Science 325, 388, 2009)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Bakteriologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...