Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Pipidiesel

 |  8. 10. 2009
 |  Vesmír 88, 607, 2009/10

Kuřecí maso je potravina levná a oblíbená. Napadlo vás někdy nad úhlednými porcemi balíčkovaného masa v supermarketu, kolik odpadu vzniká při jejich výrobě a jaký je jeho další osud? Krmiva pro domácí zvířata, dusíkatá hnojiva… a co dál?

Tým Nevadské univerzity v Renu, který se nedávno zabýval přípravou bionafty z kávové sedliny (Vesmír 88, 291, 2009/5), zkoušel na palivo pro dieselové motory využít také tuk obsažený v kuřecím peří (tvoří přibližně 11 procent celkové hmoty). Tuk od peří oddělili horkou vodou, a pak zpracovali postupem obvyklým při přípravě bionafty z jiných zdrojů. Výsledný produkt se skládal z metylesterů kyselin palmitové, linoleové, olejové a stearové a svými vlastnostmi vyhovoval všem požadavkům na pohonné hmoty pro dieselové motory. Jen v USA by drůbežářský průmysl mohl dodat suroviny pro 630 milionů litrů paliva ročně, v celosvětovém měřítku by to prý mělo být 2,7 milardy litrů. (J. Agric. Food Chem. 57, 6163–6166, 2009, DOI: 10.1021/jf900140e)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Energetika
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Lapčík

Prof. RNDr. Oldřich Lapčík, Dr., (*1960) vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK, je vedoucím Ústavu chemie přírodních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Zabývá se vývojem imunoanalytických metod stanovení nízkomolekulárních biologicky aktivních látek, např. steroidů a dalších izoprenoidů, izoflavonoidů, tryptaminů a kanabinoidů pro aplikace v různých oborech biologických a lékařských věd.
Lapčík Oldřich

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...