Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Slunéčko Harmonia axyridis a jeho jedy

(Ad Vesmír 87, 476, 2008/7)
 |  11. 9. 2008
 |  Vesmír 87, 572, 2008/9

Zajímavý článek O. Nedvěda se zabývá tím, jak asijské slunéčko Harmonia axyridis dává svou výraznou červenou barvou na vědomí predátorům, že si na něm moc nepochutnají. Slunéčka obsahují ve své hemolymfě četné nechutně hořké a jedovaté látky (Vesmír 83, 632, 2004/11) a predátor, který je jednou ochutnal, nemá již o další ochutnávku zájem. Jedovatou látkou nalezenou v lymfě tohoto slunéčka je alkaloid harmonin (1,17-diaminooktadec-9-en), ale jsou tam i jiné dusíkaté látky, jako jsou pyraziny – 2-isopropyl-3-methoxypyrazin, 2-isobutyl-3-methoxypyrazin, 2-secbutyl-3-methoxypyrazin a 2,5-dimethyl-3-methoxypyrazin. Čím jsou zajímavé? Například tím, že jsou v nepatrném množství přítomny také v kvalitních hroznových vínech a podílejí se na jejich charakteristické chuti a vůni (Journal of Food Science 72, 468, 2007; Vesmír 83, 609, 2004/11). Přítomnost většího množství alkylmethoxypyrazinů je typická pro druh Cabernet Sauvignon a právě na těchto jedovatých substancích závisí, jak kvalitní bude ročník. Pokud jste viděli, jak se vinná réva zpracovává, nejspíš vám neušlo, jaké množství slunéček končí svůj život ve víně, a ani vás nepřekvapí, že rozhodují o kvalitě vína.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Entomologie

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...