Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Nové využití rutinu

 |  11. 9. 2008
 |  Vesmír 87, 574, 2008/9

Flavonoidní glykosid rutin, jehož zdroji jsou například pohanka (Fagopyrum esculentum) nebo jerlín (Sophora japonica), se tradičně používá jako složka venoprotektiv, prostředků pro ochranu cév před křehnutím a urychlení jejich hojení. V této roli se s ním setkali mnozí z nás, jak v přípravcích pro vnitřní použití, tak v mastech a gelech. Využití rutinu jako UV filtru do kosmetických přípravků testovala studie Farmaceutické fakulty v Nantes. Emulze s deseti procenty rutinu se ukázala jako účinný a stabilní filtr proti UV záření v širokém rozsahu vlnových délek (UVA i UVB). Schopnost ochrany ještě vzrostla, když byly do emulze přidány kvercetin (flavonoid, jehož molekula je součástí rutinu) a titanová běloba. (J. Nat. Prod. 71, 1117–1118, 2008/6, DOI: 10.1021/np7007297)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Chemie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Lapčík

Prof. RNDr. Oldřich Lapčík, Dr., (*1960) vystudoval biochemii na Přírodovědecké fakultě UK, je vedoucím Ústavu chemie přírodních látek na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Zabývá se vývojem imunoanalytických metod stanovení nízkomolekulárních biologicky aktivních látek, např. steroidů a dalších izoprenoidů, izoflavonoidů, tryptaminů a kanabinoidů pro aplikace v různých oborech biologických a lékařských věd.
Lapčík Oldřich

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...