Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Chemická válka mezi mloky a hady

 |  7. 8. 2008
 |  Vesmír 87, 504, 2008/8

Chemická válka mezi různými organizmy na Zemi patří k jejich životní strategii a je výsledkem složitého evolučního vývoje, v němž predátoři „vymýšlejí“ stále účinnější a rafinovanější jedy i způsoby jejich aplikace, a jejich oběti naopak pracují na stále účinnějších protijedech a strategii ochrany. Mloci rodu Taricha jsou před predátory chráněni jedním z nejúčinnějších jedů – neurotoxickým tetrodotoxinem. V důsledku toho patří mezi nejtoxičtější obojživelníky planety, a proto nemají mnoho nepřátel. Přesto se stávají kořistí severoamerických užovek proužkovaných (Thamnophis sirtalis) a některým z nich jdou zjevně k duhu.

Jak ukázaly výzkumy pracovníků Stanfordovy univerzity, míra odolnosti užovek vůči tetrodotoxinu je rozdílná. Nejvyšší dávky tetrodotoxinu snesou hadí populace žijící v místech s největším výskytem jedovatých mloků. Evoluční vítězství hadů nad mloky způsobila mutace genu pro tetrodotoxinový receptor svalových buněk. V důsledku této mutace se afinita receptorů k tetrodotoxinu sníží a tento paralytický toxin přestává být pro hady nebezpečný. Evoluční tlak možná bude působit na změnu mločího jedu, aby byl zase proti hadům účinný, ale v současné době je palma vítězství na straně hadů. (PLoS Biol, DOI: 10.1371/journal.pbio.0060060)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Etologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...