Aktuální číslo:

2024/4

Téma měsíce:

Obaly

Obálka čísla

Špatná zpráva pro pivaře

 |  12. 6. 2008
 |  Vesmír 87, 353, 2008/6

Milovníci piva to nemají lehké. Nejenže ceny jejich oblíbeného zlatavého moku stále rostou, ale navíc se dovídají, že tuk ukládající se v oblasti pasu a vytvářející z pivaře charakteristický „pivní sud“ je rizikovým faktorem pro vznik cukrovky a kardiovaskulárních chorob. Nyní k tomu ještě přibyla další špatná zpráva: riziko vzniku demence.

K tomuto závěru došla skupina kalifornských lékařů vedených Rachel Whitmerovou, když prostudovali lékařskou dokumentaci 6583 dospělých osob, jež byly v letech 1960 až 1970 v péči lékařského centra Kaiser Permanente v Oaklandu (Current Alzheimer Research 4, 117, 2007/2). Z výsledků výzkumu vyplynulo, že obezita ve středním věku je spojená se vznikem pozdější demence. Detailní analýza ukázala, že rizikovým faktorem není samotná obezita, ale množství tuku v oblasti pacientova pasu, které je přímo úměrné množství vypitého piva. Již zvýšení břišního tuku o 20 % proti normálu zvyšuje riziko vzniku demence dvaapůlkrát. Protože k podobným výsledkům došel i neurolog Sudha Seshadri na Univerzitě v Bostonu (Lancet Neurology 6, 1106, 2007/12), považuje většina lékařů tyto výsledky za alarmující.

Spojení mezi břišním tukem a demencí se může zdát na první pohled zvláštní, ale tento tuk je metabolicky nejaktivnější ze všech tukových zásob těla a produkuje velké množství cytokinů, regulačních proteinů, které hrají úlohu chemických signálů mezi buňkami. Například protein leptin se nejen podílí na regulaci příjmu potravy a tvorbě tukové tkáně, ale tím, že proniká přes hematoencefalickou bariéru z krve do mozku, reguluje svou hormonální aktivitou procesy učení a paměti. Již dříve bylo prokázáno, že leptin (viz Vesmír 76, 133, 1997/3) ovlivňuje kognitivní funkce laboratorních potkanů a vůbec má značný vliv na biochemické pochody v mozku. (Neurology DOI: 10.1212/01.wnl.0000306313.89165.ef)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky

Přírodovědec v ekosystému vědní politiky uzamčeno

Josef Tuček  |  2. 4. 2024
Petr Baldrian vede Grantovou agenturu ČR – nejvýznamnější domácí instituci podporující základní výzkum s ročním rozpočtem 4,6 miliardy korun. Za...
Od krytí k uzavření rány

Od krytí k uzavření rány

Peter Gál, Robert Zajíček  |  2. 4. 2024
Popáleniny jsou v některých částech světa až třetí nejčastější příčinou neúmyslného zranění a úmrtí u malých dětí. Život výrazně ohrožují...
Česká seismologie na poloostrově Reykjanes

Česká seismologie na poloostrově Reykjanes s podporou

Jana Doubravová, Jakub Klicpera  |  2. 4. 2024
Island přitahuje návštěvníky nejen svou krásnou přírodou, ale také množstvím geologických zajímavostí, jako jsou horké prameny, gejzíry a aktivní...