Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Prach z domácnosti usvědčí zločince

 |  9. 10. 2008
 |  Vesmír 87, 658, 2008/10

Metoda identifikace osob pomocí DNA byla pro kriminalistiku možná ještě významnějším objevem než otisk prstu. Ten lze získat pouze z prstu, kdežto vzorek DNA může pocházet z kteréhokoliv biologického vzorku (např. z krve, slin, spermatu), což možnosti této metody značně rozšiřuje. Genetická analýza DNA se stala nenahraditelnou metodou identifikace osob a do kriminalistiky přinesla zcela nové možnosti důkazů, jejichž výčet není ještě zdaleka vyčerpán.

Zcela nové možnosti přináší objev, že lidskou DNA lze nalézt i ve vzorcích prachu, který se najde v každé domácnosti. Osoba, jež v domácnosti žije nebo přijde na návštěvu, zanechá totiž v domácím prachu svou vizitku v podobě DNA. Na základě analýzy poškození DNA lze dokonce usuzovat na dobu, která od návštěvy uplynula. Kriminalistika tak dostává do rukou další užitečný nástroj pro usvědčení zločince. (Forensic Science International, DOI: 10.1016/j.forsciint.2008.01.016)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Kriminalistika
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...