Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Kvantový procesor

 |  9. 8. 2007
 |  Vesmír 86, 478, 2007/8

Nejen problém obchodního cestujícího trápí matematiky spíš než svou intelektuální náročností tím, že již pro nízký počet prvků čas potřebný k výpočtu mnohonásobně překročí možnosti i těch nejrychlejších klasických počítačů. Když fyzikové přišli s konceptem kvantového počítače, byl termín bit, reprezentující základní jednotku informace, nahrazen termínem qubit (viz Vesmír 76, 250, 997). Od teoretických úvah k postavení kvantového počítače vede dlouhá cesta. Firma D-wave vyvinula a předvedla kvantový čip obsahující 16 qubitů. Firemní informace jsou dosud spíše kusé, a tak není divu, že vědecká veřejnost zatím na tento komerčně dostupný čip hledí s nedůvěrou.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Kvantová fyzika
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...