Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Čich a doba dožití drozofil

 |  10. 5. 2007
 |  Vesmír 86, 274, 2007/5

Už dávno je známo, že se u zvířat chovaných za silně sníženého množství potravy prodlužuje doba dožití. Nedávno Sergiy Libert z Baylorovy lékařské fakulty v Houstonu a jeho kolegové prokázali, že se drozofily (octomilky) krmené kvasnicemi s 5 % glukózy dožijí vyššího věku, než když jejich strava obsahuje 15 % glukózy. Jestliže se ale k chudší dietě přidá výrazná kvasnicová vůně, doba dožití těchto mušek se neprodlouží. Vztah čichu a chuti k jídlu má možná význam i u člověka. Je obecně známo, že 75 % lidí ve věku přes 80 let trpí částečnou ztrátou čichu, mají menší chuť k jídlu – a většinou jsou štíhlí. Je to tím, že ty ostatní už zahubila obezita, její komplikace nebo jiné metabolické poruchy? (Science 315, 1049, 2007)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Entomologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Vratislav Schreiber

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber, DrSc., (*1924) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Podílel se na studiu hormonu TRH a oxidu dusnatého. Pod jeho vedením vyšla monografie o stresu. Je zakládajícím členem Učené společnosti ČR a předsedou České endokrinologické společnosti. Byl prvním, kdo dostal cenu Praemium Bohemiae. V roce 2003 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...