Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Ad Po stopách Jiřího Bauma

(Vesmír 86, 20, 2007/1)
 |  12. 4. 2007
 |  Vesmír 86, 202, 2007/4

Přivítal jsem obsažný a čtivě napsaný článek o našem významném cestovateli Jiřím Baumovi. Jeho knížka pro mládež, Abdalova dobrodružná cesta, mě přivedla k lásce k Malajsku a Indonésii, i k tomu, že jsem se jako autodidakt věnoval malajštině a indonéštině jako vedlejší činnosti. Vztah k Jiřímu Baumovi (kterého jsem poznal jen z jeho knih) byl ještě posílen tím, že Jiří Baum byl spolužákem mého otce na obchodní akademii.

K článku mám jen malou poznámku. Vedle perfektně užitých názvů zeměpisných lokalit je jedno místo pojmenováno poněkud nepřesně. Jde o „Masavu v Eritrei“. Daleko vhodnější by bylo užití tvaru „Masawa“ (hlásku -v-Tigrajové ani další Eritrejci nemají; italští kolonialisté psali „Massaua“), pokud už neužijeme moderního přepisu „Mis’iwa“ (popřípadě „Mitsiwa“). V deklinaci slova Eritrea je vhodnější tvar „v Eritreji“ než „v Eritrei“ (podobně jako „v Koreji“).

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Výzkumné výpravy

O autorovi

Lubor Mojdl

Ing. Lubor Mojdl (*1944) vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou. Pracoval v několika pivovarech, kromě jiného i v Etiopii. Od roku 1990 se věnuje technické a poradenské činnosti v nápojovém průmyslu. Zajímá se o obecnou a srovnávací lingvistiku, slavistiku, austronesistika aj. E-mail: lubor.mojdl@volny.cz

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...