Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Laktorfin, opiát v mléku

 |  15. 2. 2007
 |  Vesmír 86, 73, 2007/2

Lidová moudrost doporučuje sklenici teplého mléka před spaním pro usnutí (Vesmír 83, 491, 2004/9). Důkazy o pravdivosti tohoto tvrzení a důvody, proč takhle mléko působí, byly nalezeny teprve nedávno. Zjistilo se, že enzymatickou hydrolýzou alfa-laktalbuminu, nejvýznamnějšího proteinu v mléce, vznikají dva malé peptidy složené ze čtyř aminokyselin: alfa-laktorfin (Tyr-Gly-Leu-Phe) a beta-laktorfin (Tyr-Leu-Leu-Phe). Na člověka působí tyto peptidy podobně jako morfin (Life Sci. 71, 1245, 2002), oba se vážou na morfinové receptory v centrálním nervovém systému a působí sedativně, mají analgetický účinek a snižují krevní tlak. Důkazem toho, že peptidy opravdu fungují jako endogenní opiáty, je fakt, že podání naloxonu, specifického antagonisty morfinových receptorů, farmakologický účinek peptidů ruší. Klesající spotřeba mléka a mléčných výrobků v lidské dietě vede nejen k nedostatečnému zásobení těla vápníkem, ale možná také k většímu výskytu vysokého krevního tlaku již u dětí. (Int. Dairy J. 16, 1399, 2006)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Toxikologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...