Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Sklo z oxidu uhličitého

 |  14. 9. 2006
 |  Vesmír 85, 507, 2006/9

Oxid uhličitý (CO2) je znám ve formě plynu i pevné látky – „suchého ledu“. Nedávno se však italským vědcům podařilo vyrobit jeho další modifikaci, která svým vzhledem i amorfní strukturou připomíná sklo. Návod na výrobu sklovité formy je jednoduchý, stačí působit na oxid uhličitý tlakem 40–50 gigapascalů (400 000–500 000 atmosfér).

Schopností tvořit sklovitý oxid osvědčuje uhlík svou příslušnost do skupiny IV A Mendělejevovy soustavy prvků. Patří do ní křemík a germanium, které také tvoří sklovité oxidy. Oxid křemičitý (SiO2) a oxid germaničitý (GeO2) jsou však pevné látky i za běžných podmínek, zatímco sklovitá forma CO2 je schopna existence jen při extrémně vysokém tlaku. Přesto se již objevují spekulace o praktickém využití nové formy CO2 např. v laserové technice. Uvažuje se také o tom, zda by tato molekula nemohla existovat ve vesmíru, např. uvnitř některých planet. (Nature 441, 857, 2006)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...