Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Auta s pohonem všech kol a chování řidičů

 |  14. 9. 2006
 |  Vesmír 85, 507, 2006/9

Neveselý byl výsledek průzkumu zaměřeného na psychologii řidičů. Na třech místech vnitřního Londýna bylo sledováno chování celkem 41 026 řidičů osobních automobilů, z toho bylo 2944 vozů s pohonem všech čtyř kol, většinou SUV (sport-utility vehicle). Řidiči těchto vozů, které – jak poznamenávají autoři – v mnoha případech nikdy nevyjedou do terénu, měli významně častěji nezapnutý bezpečnostní pás (19,5 % oproti 15,0 %) a více než čtyřikrát častěji (8,2 % oproti 2,0 %) drželi při jízdě mobilní telefon v ruce. Výsledky dokládají, že platí teorie kompenzace rizik, kterou publikoval r. 1975 S. Peltzman v Journal of Political Economy. Pocit většího bezpečí v mohutných vozech je provázen méně bezpečným chováním při řízení. Dlužno podotknout, že v Česku by se nejspíše prokázala podobná závislost obecně u řidičů velkých (a drahých) vozů. (British Medical Journal, 333, 71–73, 2006)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Petr Sucharda

MUDr. Petr Sucharda, CSc., (*1956) vystudoval Fakultu všeobecného lékařství UK. Je primářem 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF UK a vědeckým sekretářem České obezitologické společnosti ČLS JEP. Klinické problematice obézních se věnuje soustavně od roku 1984.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...