Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Parabeny, antiperspiranty a rakovina prsu

 |  11. 5. 2006
 |  Vesmír 85, 262, 2006/5

Parabeny, estery kyseliny p-hydroxybenzoové, jsou pro svůj antimikrobiální účinek nejčastěji používanými konzervačními činidly v kosmetice, farmacii a průmyslových produktech. Mezi nejvýznamnější patří methylparaben, ethylparaben, propylparaben a jejich sodné soli. Přestože parabeny jsou považovány za prakticky netoxické látky, každodenní používání kosmetiky s jejich obsahem může představovat určité riziko alergií a jiných zdravotních problémů. Bylo také vysloveno podezření, že by mohla existovat souvislost mezi používáním antiperspirantů a deodorantů s obsahem parabenů a rakovinou prsu (Repris. Toxicol. 18, 751, 2004). Novější farmakologický výzkum prokázal estrogenní aktivitu parabenů, srovnatelnou s aktivitou 17-ß-estradiolu nebo diethylstilbestrolu, 1) což vrhá nové světlo na jejich zdravotní rizika. Možná spojitost parabenů s výskytem rakoviny prsu se proto intenzivně zkoumá.

Výrobci deodorantů a antiperspirantů se při své obraně opírají o rozsáhlý výzkum, který v roce 2002 sledoval mimo jiné i vztah mezi aplikací jejich produktů a rakovinou prsu, avšak žádná vazba mezi používáním kosmetiky s obsahem parabenů a rakovinou prsu nebyla prokázána (J. Natl. Cancer Inst. 94, 1578, 2002). Zastánci teorie nebezpečnosti parabenů přesto vidí příčinný vztah mezi holením podpaží s aplikací antiperspirantů a vznikem rakoviny prsu. Tvrdí, že při holení vznikají drobná poškození kůže, kterými vstupují do těla látky obsažené v antiperspirantu, mimo jiné i parabeny.

Faktem je, že výskyt rakoviny prsu v posledních desetiletích narůstá. Vědci a lékaři definovali řadu faktorů, které riziko onemocnění zvyšují, a v celém světě probíhají desítky dlouhodobých výzkumů, jejichž cílem je najít prevenci vzniku nemoci a co nejefektivnější léčbu. Pracovníci Univerzity v Readingu zkoumali tkáň nádorů rakoviny prsu a skutečně v nich objevili stopy parabenů (J. Appl. Toxicol. 24, 5, 2004). Doporučují proto, aby se tyto konzervační prostředky nadále v kosmetických přípravcích nevyužívaly. Ženám, které si chtějí dát na parabeny pozor, lze doporučit, aby sledovaly složení kosmetických přípravků. I když souvislost mezi parabeny a možností vzniku rakoviny prsu nebyla jednoznačně prokázána, opatrnost je namístě. Doporučuje se nepoužívat deodoranty a antiperspiranty ihned po oholení podpaží, aby se poškozená kůže stačila zhojit, a tím se snížilo vstřebávání parabenů lymfatickým systémem v podpažní jamce.

Poznámky

1) Pozn. recenzenta: 17-ß-estradiol je základní estrogen, s kterým se srovnávají všechny skutečné i potenciální estrogeny. Estrogenní aktivita parabenů je zhruba o pět až šest řádů nižší (100 000 – 1 000 000krát) než aktivita estradiolu (Pugazhendhi D. et al., J. Appl. Toxicol. 25, 4, 301–309, 2005). Obsah parabenů v některých kosmetických přípravcích je ale poměrně vysoký, a tak zatím nelze vyloučit, že za určitých okolností může být v některých částech těla dosaženo koncentrace postačující k vyvolání estrogenních účinků. Pro srovnání: estrogenní aktivita fytoestrogenů (Vesmír 83, 531, 2004/9) je oproti estradiolu 50–10 000krát nižší, tj. nejméně o dva řády vyšší než u parabenů. Mimochodem, 4-ethoxymethylfenol (Vesmír 82, 356, 2003/6), což je nedávno objevený fytoestrogen pocházející z plodů pomerančovky jablkokvěté (Maclura pomifera), se parabenům dost podobá.

Ke stažení

O autorech

Jiří Patočka

Zdeněk Hon

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...