Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Do komety

 |  14. 8. 2005
 |  Vesmír 84, 433, 2005/8

Kometa tato byla tak strašlivá a hrozná a zplodila takový postrach v lidu, že mřel strachy…

Ambroise Paré 1)

Před lety, když se začalo létat na Měsíc, mě napadla taková nehorázná myšlenka: jaké by to asi bylo, kdyby místo Armstronga byla na Měsíc poslána vodíková bomba, která by tam ve stanovený okamžik vybuchla a my bychom všichni na správné polokouli a za příznivého počasí ten výbuch uviděli prostýma očima. Vím, byla by to zrůdnost takhle si ničit Měsíc, ale o to mi nešlo. Šlo o ty naše prosté oči. Přece to musí být zvláštní pocit – podívám se v předem určenou chvíli, a hle, ono se to povedlo! Žádný podfuk, žádná počítačová animace (jak si dodnes někdo myslí o Armstrongově výšlapu). Kulatý Měsíc, jak jej známe.

Něco dosti podobného se událo minulý měsíc, nebyl to však Měsíc, ale kometa (Tempel 1), a nebyla to bomba, ale úderník (impactor), modul vypuštěný sondou Deep Impact. 2) Prosté oči nestačily, ale amatérským dalekohledem to údajně mohl vidět kdokoliv (na západní polokouli a za příznivého počasí).

Povedlo se to. Úderník se zabořil do komety a z té se vyvalila mračna prachu, podobně jako když píchnete do pýchavky. Ulovili jsme vlasatici a napíchli ji na špendlík. Tím to jistě neskončí, když se něco povede, nedá nám to, abychom nepokračovali. Budeme napichovat další komety a kdoví, možná dojde i na ten náš Měsíc a prosté oči.

Zkusme si tedy něco takového představit. Nevím, jaký pocit bych měl, ale určitě bych se díval. Davy lidí se chodí dívat na zatmění Slunce, přestože k němu dochází opakovaně a bez lidského přičinění. Tentokrát by to bylo něco jiného, byli bychom to my, kdo manipuluje s vesmírem, a v mém pocitu by možná bylo zrnko hrdosti, možná zrnko zděšení.

Četl jsem v novinách poznámku, že na tom spektáklu s úderníkem, navíc v Den nezávislosti, je něco typicky amerického. Uvažujme však: létání po vesmíru není levná záležitost, a tedy závisí na náladách kongresmanů, nálady kongresmanů závisí na náladách voličů a voliči mají spektákly rádi. Chvalme je za to (co asi mají rádi voliči u nás?).

Už za půl roku přistane v Utahu kapsle z americké mise Hvězdoprach (Stardust), která přinese vzorky prachu z ohonu komety Wild 2 – první vzorky hmoty z hlubin vesmíru. 3) Škoda že se toho nemůže dožít Camille Flammarion, který o kometách psal, že „jejich hutnost a jemnost jest tak nepatrná, že bylo by možno utnouti kus tak velký jako chrám Matky Boží v Paříži a vdechnouti ho jako homeopatický prostředek“. 4)

Vzorky však nejsou jen pro laciný efekt. Mají v nich být zrnka mezihvězdného prachu, který si kometa nachytala při zrodu Sluneční soustavy. Z toho se lze hodně dovědět. Spatřen je svět v zrnku písku.

Jenomže to není vše. V nosné sondě dotyčné mise cestuje do dalekého vesmíru (a v kopii zpět na Zemi) na dvou mikročipech více než milion mikroskopicky vyrytých jmen, čitelných jen elektronovým mikroskopem. Jsou tam jména všech, kteří si o to včas před startem požádali, spolu se jmény padlých ve vietnamské válce (celý seznam je na internetu, můžete tam hledat své jmenovce). Tak nevím, co si o takovémto, opravdu typicky americkém spektáklu (či snad mystice?) mám myslet.

Poznámky

1) Ambroise Paré (1509–1590), význačný francouzský chirurg (citováno z Flammarionových Divů nebeských, Praha 1908, s. 226).
2) Sonda byla vyslána 12. ledna 2005, k setkání kometou Tempel 1 došlo 4. července 2005 (blíže viz deepimpact.jpl.nasa.gov/home). Sonda byla nazvána podle stejnojmenného hollywoodského filmu z roku 1998 (v české mutaci Drtivý dopad).
3) Sonda byla vyslána 7. února 1999, s kometou Wild 2 se setkala 2. ledna 2004 a kapsle se vzorky se vrátí 15. ledna 2006 (blíže viz stardust.jpl.nasa.gov).
4) C. Flammarion, cit. d., s. 231.

Ke stažení

RUBRIKA: Úvodník

O autorovi

Ivan M. Havel

Doc. Ing. Ivan M. Havel, CSc., Ph.D., (11. 10. 1938 – 25. 4. 2021) po vyloučení z internátní Koleje krále Jiřího pro „buržoazní původ“ dokončil základní školu v Praze a poté se vyučil jemným mechanikem. Později však večerně vystudoval střední školu a večerně také automatizaci a počítače na Elektrotechnické fakultě ČVUT (1961–1966). V letech 1969 až 1971 postgraduálně studoval na Kalifornské univerzitě v Berkeley, kde získal doktorát v matematické informatice. Po návratu se v Ústavu teorie informace a automatizace ČSAV zabýval teorií automatů. Z politických důvodů musel ústav v roce 1979 opustit a až do roku 1989 se živil jako programátor v družstvu invalidů META. Nespokojil se však s prací pro obživu. Organizoval bytové semináře, věnoval se samizdatové literatuře. Po sametové revoluci od listopadu 1989 do června 1990 působil v Koordinačním centru Občanského fóra. V polovině roku 1990 se stal spoluzakladatelem a prvním ředitelem transdisciplinárního pracoviště Centra pro teoretická studia UK a AV ČR. Nadále se zabýval kybernetikou, umělou inteligencí a kognitivní vědou, v souvislosti s transdisciplinaritou jej zajímala komplexita, emergentní jevy, vznik vědomí. V roce 1992 se habilitoval v oboru umělá inteligence. Do roku 2018 přednášel na MFF UK. Od srpna 1990 do konce roku 2019 byl šéfredaktorem časopisu Vesmír. Stejně jako v CTS i zde svou zvídavostí i šíří zájmů propojoval vědce, filosofy, umělce. Editoriály, které psal do Vesmíru, daly vznik knihám Otevřené oči a zvednuté obočí, Zvednuté oči a zjitřená myslZjitřená mysl a kouzelný svět. (Soupis významnějších publikací)
Havel Ivan M.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...