Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Gen 5HTT a deprese

 |  14. 7. 2005
 |  Vesmír 84, 376, 2005/7

Lidé trpící depresivní poruchou mají zmenšené některé části mozku. Soudilo se, že jde o následek utrpení, které depresi provází, a že v tom hrají roli stresové mechanizmy. Svědčila pro to mimo jiné skutečnost, že čím déle neléčená deprese trvá, tím jsou tyto změny větší a příznaky deprese závažnější. Léčba antidepresivy vede k vyhojení změn. Daniel Weinberger se spolupracovníky z marylandského Národního ústavu duševního zdraví v Bethesdě vyšetřil 100 zdravých lidí, kteří nikdy depresí netrpěli, a zjistil, že ti, kteří mají krátkou alelu na genu 5HTT pro transportér serotoninu, mají méně šedé hmoty v amygdale a části cingula. Ukazuje se tedy, že atrofie těchto částí mozku předchází vzniku deprese a predisponuje k tomuto onemocnění. Těžší psychotraumatizující událost pak může být pro vznik deprese spouštěcím mechanizmem. (New Scientist 14. 5. 2005)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Oldřich Vinař

Doc. MUDr. Oldřich Vinař, DrSc., (*1925–2018) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze. Vedl psychofarmakologické oddělení Výzkumného ústavu psychiatrického, později se zabýval klinickou psychofarmakologií ve společné laboratoři AV ČR a Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Nyní pracuje ve své samostatné psychiatrické ambulanci v Praze 8.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...