Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

IPv6 Klíč k dokonalejšímu Internetu

Odborníci CESNETu se podílejí na zavádění nového komunikačního protokolu, který zásadně ovlivní život lidí
16. 6. 2005
 |  Vesmír 84, 361, 2005/6

Zajistit funkčnost vojenské komunikační sítě i v případě, že by některá z jejích částí byla vyřazena z provozu. Tak znělo zadání projektu, který v šedesátých letech minulého století vypsalo americké ministerstvo obrany. Když v roce 1969 experti propojili čtyři počítače, těžko si asi dokázali představit, že jejich síť jednou doslova obepne celou zeměkouli. Komunikační protokol IP, který se z projektu vyvinul, je dnes základním komunikačním protokolem Internetu.

Jenže mu začíná být malý. Každé zařízení, které se připojuje do Internetu, má jedinečný identifikační kód, IP adresu dlouhou 32 bitů. A to je málo – při ďábelském tempu nárůstu počtu připojených zařízení se adresy rychle vyčerpávají. To může být problém zvláště v některých regionech: třeba celé Číně byl přidělen menší počet IP adres než americké Stanford University. Začátkem nového tisíciletí proto vznikla myšlenka vytvořit zcela nový internetový protokol. Dostal jméno IP verze 6 (IPv6) a oproti současnému IP verze 4 má hned několik předností:

  • Zásadním způsobem zvyšuje počet dostupných IP adres. Délku jedné adresy rozšiřuje na čtyřnásobek, tedy na 128 bitů. Tím dává k dispozici 3,4 × 1038 adres – na každý čtvereční palec suchozemského povrchu naší planety tak připadá 32 IPv6 adres. To v praxi umožní připojení k Internetu prakticky každého zařízení, které člověk používá v zaměstnání i doma – automobilu, ledničky, myčky, mobilního telefonu…
  • Umožňuje připojit zařízení k síti metodou „Plug and Play“ – každý přístroj se automaticky nakonfiguruje a bude připojen k Internetu, kdykoli bude zapnut.
  • Významně zvyšuje bezpečnost přenášených dat.

Na vývoji i následném nasazení IPv6 do praktického života se aktivně podílejí i experti z České republiky, konkrétně sdružení CESNET. To se už v roce 2002 zapojilo do evropského projektu 6NET, jehož cílem je vybudování celoevropské sítě založené výhradně na protokolu IPv6. Přímé připojení protokolem IPv6 do experimentální sítě projektu 6NET zprovoznil CESNET už začátkem února 2002 a v roce 2003 bylo realizováno nativní propojení IPv6 s celoevropskou výzkumnou sítí GÉANT. Sdružení propojilo svou síť CESNET2 s ostatními podobnými sítěmi na celém světě a společně s nimi zkoumá, co praktické nasazení IPv6 znamená a jak se chová ve skutečném provozu. Výzkum se soustředí na co největší usnadnění postupného přechodu na protokol IPv6.

Jeho nasazení ovlivní všední život lidí. Tak třeba: každý automobil může být díky IPv6 vybaven diagnostickým zařízením, které odhalí závady na voze, aniž by je řidič sám zpozoroval. Počítač ve vozidle bude schopen sám zaslat data do servisu, který na jejich základě připraví potřebné náhradní díly. Zatímco automobil zaparkovaný v garáži bude komunikovat se servisem, řidič bude v klidu odpočívat v obývacím pokoji. V Japonsku vybavili na zkoušku dva tisíce taxíků IPv6 zařízeními, díky nimž mohli podrobně mapovat dopravní situaci a také počasí – umožnily jim to senzory sledující rychlost vozů a činnost stěračů. Podobných příkladů by bylo možné nasimulovat nepřeberné množství. Záleží jen na lidské fantazii. Jedno je jisté – možnosti internetového světa teprve začínáme objevovat.

www.cesnet.cz

Ke stažení

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...