Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Fosilní savec s jedovými zuby

 |  8. 12. 2005
 |  Vesmír 84, 702, 2005/12

Jedovatost je u savců poměrně vzácná. Například australský ptakopysk má na zadních končetinách jedovou ostruhu, někteří rejskovití hmyzožravci (severoamerický rejsek rodu Blarina či naši rejsci rodu Neomys) mají jedovaté sliny a štětinatci (rodů SolenodonAtopogale) jedovou žlázu, která dokonce vyúsťuje nápadnou rýhou na druhém spodním řezáku. Na kanadských paleocenních lokalitách se nyní podařilo objevit několik zubů s podobnými rýhami, jaké má zmíněný řezák štětinatců. Jeden typ představuje izolovaný zahnutý dolní špičák s dlouhou rýhou a druhý rovný horní špičák s kratší rýhou. Horní špičák se díky rozsáhlejšímu fosilnímu materiálu dokonce podařilo přiřadit k druhu Bisonalveus browni, který je asi vzdáleným příbuzným luskounů a šelem. V obou případech se podařilo vykopat více zoubků, a tak odpadá možnost, že jde o chorobnou změnu nebo vývojovou vadu zubu. Oba nálezy také potvrzují, že řada nepříbuzných skupin savců s užitím jedu experimentovala a vytvořila hned několik řešení. (Nature 435, 1091–1093, 2005)

Ke stažení

RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jan Robovský

RNDr. Jan Robovský, Ph.D., (*1980) se na Přírodovědecké falkultě JU věnuje evoluci savců a jejich ochraně. Od roku 2011 je externím vědeckým pracovníkem Zoo Liberec.
Robovský Jan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...